MVO: Bouwen in Sri Lanka

Geplaatst op: 06 mei 2019

In het kader van MVO is Tirza Dingelstad voor de bouwreis met de Vebego Foundation begin april afgereisd naar Nikaweratiya in Sri Lanka om daar het project af te ronden waar reeds 4 collega’s voor haar ook aan hebben gewerkt. Zij gingen de kinderopvang en Community Center voor alleenstaande vrouwen met kinderen die micro kredieten hebben ontvangen afronden.

Ze vertelt.

AAN DE SLAG!
“Er moest veel gebeuren deze week en het was gemiddeld 39 graden. Bijna elke dag werden we (de vrijwilligers) op het terrein ontvangen met prachtige bloemenkransen, het hijsen van de vlaggen en het Sri Lankaans volkslied. Dagelijks genoten we van de lokale keuken wat her en der wat pikant was, of zoals ze dat daar noemen ‘dynamite’.

Het pand moest van binnen en buiten geschilderd worden. Dit gaat er anders aan toe dan in Nederland. Om het plafond te kunnen schilderen moesten we een metertje de jungle in lopen en daar wat bamboe kappen, zodat we een stok hadden om in de roller te duwen. Daarnaast werd er in dezelfde ruimte door anderen gelast, gezaagd, geslepen, geboord, werden kozijnen in elkaar gezet én stonden wij dus met onze bamboestokken met verfrollers erop muren te schilderen.

Het aanleggen van de ‘oprijlaan’ was een flinke klus. Het maken van beton zonder enige machinale ondersteuning is simpel gezegd zwaar. Er moest ook een enorme berg rode grind verdeeld worden over het hele terrein.
Toen dit allemaal gereed was, begon het schoonmaken en afwerken van de schilderwerken. Al het afval op de werkplaats werd opgeruimd om vervolgens over te gaan tot de inrichting van de tuin. Uit het niets verscheen er een prieeltje, zitbank en een afgebakende oprijlaan.

Op de laatste dag hebben we het Community Centre officieel overgedragen volgens Sri Lankaanse traditie. Er was een dansgroep, volgens oude traditie gekleed, die ons begeleidde van de poort naar de nieuwbouw tussen een haag van meer dan 300 belangstellenden die ons vriendelijk en dankbaar aankeken. Ter opening werd het lint doorgeknipt en het bord onthuld. Op het voorterrein was een podium gebouwd en waren wit beklede stoelen voor ons klaargezet. De 3 uur durende toespraken werden afgewisseld met meerdere dans- en muziekacts door de plaatselijke dansgroep. Een afscheid dat even warm en dankbaar aanvoelde als de rest van de week.”

TUK TUKS EN ONTMOETINGEN MET DE LOKALE BEVOLKING 
Naast het harde werken, hebben wij gedurende deze week ook de lokale bevolking bezocht.

We hebben de verschillende bedrijven die de vrouwen met de micro kredieten hebben opgezet bezocht en zijn met hen in gesprek gegaan om meer inzicht te krijgen in het leven in Sri Lanka.

Met tuk tuks zijn we naar de markt gebracht en hebben hier heerlijk eten gekocht. We bezochten een kleurrijke Boeddhistische tempel en de plaatselijke basisschool. Op deze school krijgen 400 kinderen onderwijs. Twee van onze bouwreizigers, Wouter en Kees, hadden via donaties een mooi bedrag bij elkaar gesprokkeld om te investeren in ons project. De man van de boekenkraam op het schoolplein kon zijn geluk niet op, want de halve boekenkraam werd leeggekocht, zodat we de bibliotheek in het gebouw dat we hebben gemaakt goed kunnen vullen.”

TROTS EN ONVERGETELIJK!
“De conclusie is dat deze bouwreis onvergetelijk was voor eenieder en dat iedereen zich met trots ambassadeur van de Vebego Foundation zal noemen.
Terugkijkend op deze prachtige ervaring kan ik zeggen dat ik ongelooflijk trots ben op het feit dat wij als organisatie reeds zoveel jaren hieraan deel kunnen en mogen nemen. Dank aan de Vebego Foundation dat zij dit met onze organisatie willen delen, zodat wij ook onze medewerkers in de gelegenheid kunnen stellen een dergelijk onvergetelijke ervaring op te doen die je van binnen uit zal veranderen en in mijn optiek ongetwijfeld een mooier mens maken.

Een bouwreis van een week levert een ambassadeur voor het leven op. Ik zeg: goed gedaan Vebego Foundation en Kaleidon!”

 

Overig nieuws